Υλικά
Η ονομασία του πιάτου είναι cerkez tavugu και δηλώνει την καταγωγή της από την Κιρκασία, περιοχή του Καυκάσου στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η περιοχή φημιζόταν για τις όμορφες γυναίκες της που ήταν περιζήτητες στα χαρέμια των σουλτάνων. Και βέβαια ο μύθος γύρω από τη συνταγή λέει ότι μια κιρκάσια χανούμισσα έφτιαξε την κοτοσαλάτα για το σουλτάνο. Οι μάγειροι του παλατιού την επεξεργάστηκαν και της έδωσαν την τελική της μορφή.
Σε μας έφτασε από τους Κωνσταντινουπολίτες κι έτσι σε πολλές περιοχές που υπάρχει παράδοση πολίτικης κουζίνας φτιάχνουν αυτό το εξαιρετικό ορεκτικό παρόλο που δεν το λέμε βέβαια κιρκασιανό κοτόπουλο! Πάντως η σαλάτα είναι εξαιρετική, θα μπορούσε να έχει και θέση ορεκτικού σε οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι!