169
Υλικά
- κολοκύθια 700 γρ
- φέτα 300 γρ
- ανθότυρο 100 γρ
- κεφαλοτύρι 4 κσ
- αυγά 4 τμχ
- ελαιόλαδο 80 γρ
- βούτυρο 20 γρ
- γιαούρτι 300 γρ
- φαρίνα 250 γρ
- μπέκιν πάουντερ 0.5 κγ
- τραχανάς ξινός 2 κσ
- άνηθος 1 κσ
- δυόσμος 8 φύλλα
Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας χωρίς φύλλο, πανεύκολη, και τραγανή που πήρε το όνομά της από το τοπικό, σκληρό τυρί "μπάτζος" μια και η παραδοσιακή της εκδοχή είναι τυρόπιτα. Η παραδοσιακή μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα! Αυτή είναι μια μεταγενέστερη εκδοχή της μια και, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα φαγητά είχαν και έχουν παραλλαγές ανάλογα με τα προϊόντα κάθε περιοχής, με την εποχή και με το τί διέθετε το κάθε νοικοκυριό. Στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο η μπατζίνα λέγεται μπατσαριά ή μπλατσάρα, ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα, όποιο όμως κι αν είναι το όνομά της ή η παραλλαγή της γέμισης η νοστιμιά της είναι μοναδική
Διάβασε τη συνταγή στο tantekiki.blogspot.com