Υλικά
- κανέλα 2 ξύλο/α
- χυμός πορτοκαλιού 1 τμχ
- ρακή-τσικουδιά 1 σφην
- ποτό 1 σφην
- ελαιόλαδο 0.33 κούπα/ες
- μαγιά ξερή 1 φακ
- ζάχαρη 0.25 κούπα/ες
- αλάτι 1 τσιμπ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3.5 κούπα/ες
- μπέκιν πάουντερ 1 κφτ κγ
- κανέλα 0.5 κγ
- ελαιόλαδο -
- ζάχαρη -
- ζάχαρη άχνη -
Αυτά τα κουλουράκια όσο κι αν δείχνουν νεωτεριστικά, είναι
παραδοσιακά της κουζίνας μας. Με απλά υλικά και ελάχιστο κόπο έχουμε ένα
γλυκάκι τηγανιού που τρώγεται και ζεστό και κρύο. Στην όψη μοιάζουν με
ντόνατς αλλά δεν έχουν ούτε αυγά ούτε
βούτυρο!
Στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή τα βουτούσαν σε κρυσταλλική ζάχαρη
και τα έφτιαχναν σε αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τα δικά μου. Η ζύμη είναι περίπου
ίδια με αυτή που φτιάχνουμε τα κρητικά λουκούμια ή κουμπανάκια , μόνο που
έβαζαν λίγο περισσότερη ζάχαρη αφού προοριζόταν για γλύκισμα. Αγαπημένα ζαχαρωτά
κουλουράκια των παιδιών , σαν μεγάλοι λουκουμάδες, που τρώγονται όμως ευχάριστα
και κρύοι.
Η αλήθεια είναι ότι τρώγονται
όλες τις ώρες! Στο πρωινό, με τον απογευματινό καφέ ή με το βραδινό αφέψημα. Σε
μερικές περιοχές τα λένε γυριστές γιατί η τρύπα στο κέντρο τους γινόταν με
γύρισμα του δακτύλου αφού κοβόταν μικροί ή μεγαλύτεροι κύκλοι ζύμης με ένα
ποτήρι.Τώρα, με τα πολλά κουπ πατ που έχουμε στα συρτάρια μας μπορούμε να τα
κόψουμε σε ό, τι σχήμα μας αρέσει....