123
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5.5 φλ
- ελαιόλαδο 4 κσ
- ξύδι από κρασί 1 κσ
- αλάτι 1 κγ
- μαργαρίνη 285 ml
- χωριάτικο φύλλο 1 πκτ
- κιμάς μοσχαρίσιος 500 γρ
- χοιρινό 500 γρ
- χωριάτικα λουκάνικα 400 γρ
- παστό κρέας 200 γρ
- απάκι 200 γρ
- σύγκλινο 200 γρ
- φρέσκο βούτυρο 2 κσ
- ελαιόλαδο 2 κσ
- πράσα 5 τμχ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- ντοματοπελτές 1 κσ
- λευκό κρασί 1 ποτ κρασ
- κόκκινο κρασί 1 ποτ κρασ
- μπαχάρι 0.5 κγ
- μοσχοκάρυδο 0.5 κγ
- τραχανάς 4 κσ
- ντομάτα 1 τμχ
- αυγά 2 τμχ
- μαϊντανός 2 κσ
- κεφαλοτύρι 150 γρ
- θυμάρι 5 κλων
- δυόσμος 2 κσ
Μία πολύ πλούσια κιμαδόπιτα, βασισμένη στην παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη εκδοχή που φτιάχνουν στη Θεσσαλία παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπου μάλιστα την ανάγουν σε ρόλο Βασιλόπιτας, κρύβοντας μέσα της το φλουρί για τον τυχερό της νέας χρονιάς. Βασικό συστατικό της γέμισής της, πέρα από τον κιμά, το πράσο. Κιμαδόπιτα Θεσσαλίας λοιπόν… Από εκεί και πέρα όμως εγώ θέλησα να την κάνω και των …“τριών θαλασσών”, εμπλουτίζοντας τη γέμισή της με παραδοσιακό λουκάνικο Τήνου (Αιγαίο πέλαγος), με σύγκλινο από την Κρήτη (Κρητικό πέλαγος) και χρησιμοποιώντας ένα αρωματικό ελαιόλαδο Κυθήρων (θάλασσα Κηθύρων). Την παραδοσιακή συνταγή τη βρήκα στο Olive magazine, έχει την …“υπογραφή” της Ελένης Ψυχούλη και εκεί θα βρείτε και βίντεο με την ετοιμασία της γέμισης.
Διάβασε τη συνταγή στο cookpad.com