78
Υλικά
- λάδι 4 κσ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- πράσα 1 τμχ
- καρότο 2 τμχ
- σέλερι 2 τμχ
- κιμάς μοσχαρίσιος 700 γρ
- κόκκινο κρασί 100 ml
- δαφνόφυλλα 2 φύλλα
- θυμάρι 1 κγ
- ντομάτα 1 φλ
- ντοματοπελτές 1 κγ
- κουρκουμάς 1 κγ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κσ
- σέλινο 1 χούφτ
- πατάτες 1 κιλ
- ζωμός βοδινού 250 ml
- βούτυρο αγελάδος 50 γρ
- γάλα 150 ml
- μοσχοκάρυδο 0.5 κγ
- παρμεζάνα 50 γρ
- γαλέτα 50 γρ
- φρυγανιά 50 γρ
- ψωμί 50 γρ
Η πίτα του βοσκού (γνωστή κι ως shepherd’s pie) είναι ένα θεσπέσιο οικογενειακό φαγητό που περιλαμβάνει λαχανικά με κοκκινιστό κιμά σε παχύρευστη σάλτσα και πουρέ πατάτας με τραγανή κρούστα τυριού, σε δύο στρώσεις. Φαγητό συνώνυμο των φτωχών που χρησιμοποιούσαν υπολείμματα κρέατος και λαχανικών, έχει εξελιχθεί σε πιάτο που μπορεί να απαντηθεί είτε ως κλασικό σπιτικό φαγητό είτε ως πιάτο γκουρμέ εστιατορίου. Είναι πιάτο που διαθέτει ευελιξία ως προς τα υλικά αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά είδη κιμά (βλ. μοσχαρίσιος, χοιρινός ή κοτόπουλου) ενώ και στα λαχανικά μπορεί κανείς να προσθέσει αρακά, φασολάκια, γλυκοπατάτα ή ό,τι άλλο διαθέσιμο υπάρχει.
Διάβασε τη συνταγή στο www.dailycious.gr