118
Υλικά
- ρεβίθια 300 γρ
- σύγκλινο 100 γρ
- πράσα 2 τμχ
- φρέσκο κρεμμυδάκι 2 τμχ
- καρότο 1 τμχ
- ντοματοπολτός 1 κσ
- κόκκινο κρασί 100 ml
- πορτοκάλι 2 τμχ
- δεντρολίβανο 3 τμχ
- θυμάρι 5 κλων
- δαφνόφυλλα 2 φύλλα
αποφάσισα να ισορροπήσω τα αμυλώδη ρεβίθια που παρέα με το πράσο έδιναν μια γλυκιά νοστιμιά, με το τραγανό, καπνιστό σύγκλινο που προσέφερε χαρακτήρα, και να προσθέσω εν τέλει την απαραίτητη οξύτητα από χυμό πορτοκαλιών. Και βγήκε έτσι ένα πιάτο πεντανόστιμο και απόλυτα ισορροπημένο.
Η οξύτητα είναι μια γευστική διάσταση που με μέτρο, αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους γιατί ενεργεί ως ενισχυτικό της πεπτικής λειτουργείας και είναι απαραίτητη σε ισορροπίες διαφορετικών υλικών. Η τομάτα, το αλκοόλ, το ξύδι και τα εσπεριδοειδή είναι τα πλέον κλασικά υλικά στο οπλοστάσιο του μάγειρα, για να δώσει οξύτητα σε μια σύνθεση. Η συνταγή ρεβίθια με σύγκλινο, πράσο και πορτοκάλι προήλθε από σπόντα, μέσα από μια προσπάθεια να φτιάξω μια άλλη ιδέα, που βασιζόταν στο συνδυασμό ρεβιθιών με μανιτάρια. Ήθελα να δοκιμάσω μια παραλλαγή σε ένα πιάτο που δοκίμασα τελευταία απ’ τον εκλεκτό σεφ Ανδρέα Γάβρη, στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω. Στη πορεία δημιουργίας της παραλλαγής, αντικαθιστώντας με πορτσίνι, τις μαύρες τρομπέτες που είχε βάλει ο Ανδρέας (ώστε να μπορούν να το δοκιμάσουν πιο πολλοί καθώς τα βρίσκεις εύκολα) και χρησιμοποιώντας στη σύνθεση πράσο και καπνιστό σύγκλινο που ήταν μια έμπνευση της στιγμής, βγήκε ένα αρκετά...
Η οξύτητα είναι μια γευστική διάσταση που με μέτρο, αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους γιατί ενεργεί ως ενισχυτικό της πεπτικής λειτουργείας και είναι απαραίτητη σε ισορροπίες διαφορετικών υλικών. Η τομάτα, το αλκοόλ, το ξύδι και τα εσπεριδοειδή είναι τα πλέον κλασικά υλικά στο οπλοστάσιο του μάγειρα, για να δώσει οξύτητα σε μια σύνθεση. Η συνταγή ρεβίθια με σύγκλινο, πράσο και πορτοκάλι προήλθε από σπόντα, μέσα από μια προσπάθεια να φτιάξω μια άλλη ιδέα, που βασιζόταν στο συνδυασμό ρεβιθιών με μανιτάρια. Ήθελα να δοκιμάσω μια παραλλαγή σε ένα πιάτο που δοκίμασα τελευταία απ’ τον εκλεκτό σεφ Ανδρέα Γάβρη, στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω. Στη πορεία δημιουργίας της παραλλαγής, αντικαθιστώντας με πορτσίνι, τις μαύρες τρομπέτες που είχε βάλει ο Ανδρέας (ώστε να μπορούν να το δοκιμάσουν πιο πολλοί καθώς τα βρίσκεις εύκολα) και χρησιμοποιώντας στη σύνθεση πράσο και καπνιστό σύγκλινο που ήταν μια έμπνευση της στιγμής, βγήκε ένα αρκετά...
Διάβασε τη συνταγή στο caruso.gr