59
Υλικά
- αλεύρι 3 κούπα/ες
- ζάχαρη 1.75 κούπα/ες
- μπέκιν πάουντερ 2 κγ
- μαγειρική σόδα 2 κγ
- κακάο 8 κσ
- εκχύλισμα βανίλιας 2 κγ
- μηλόξιδο 2 κσ
- ξύδι 2 κσ
- βούτυρο καρύδας 250 γρ
- κακάο 6 κσ
- φυτικό γάλα 0.33 κούπα/ες
- βανίλια 1 κγ
- ζάχαρη άχνη 400 γρ
Σε δημοφιλές αμερικάνικο κέικ με «three holes» (κάπως έτσι το αναζήτησα…), αν και ο συνηθέστερος τίτλος του είναι «crazy cake»! Για τους αμερικάνους έχει και κάποια ιστορία γιατί εντάσσεται στην κατηγορία που λένε war cakes. Πρόκειται για κέικς που επινοήθηκαν στον πόλεμο, σε εποχές ανέχειας (ναι, η δική τους ανέχεια περιελάμβανε και κέικς!). Η συνταγή η δική μου έλεγε «λάδι ραφινέ»-όπως γράφουν πολλές συνταγές εκείνης της εποχής- και ξίδι κανονικό, αλλά οι αμερικάνικες παραλλαγές που βρήκα είχαν οι περισσότερες vegetable oil και μηλόξιδο. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής και μηλόξιδο. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αναλογίες στο παλιό τετράδιο της συγχωριανής μου, είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που κυκλοφορούν ακόμη! Ποιος ξέρει ποια ξενιτεμένη την έφερε στα μέρη μας!
Διάβασε τη συνταγή στο www.cretangastronomy.gr