70
Υλικά
- αλεύρι σκληρό 600 γρ
- αλεύρι μαλακό 300 γρ
- αλεύρι ολικής άλεσης 200 γρ
- γιαούρτι πρόβειο 120 γρ
- μέλι 2 κσ
- μαγιά νωπή 60 γρ
- αλάτι 1 κσ
- μπαχάρι 1 κσ
- μοσχοκάρυδο 1 κσ
- γλυκάνισο 0.5 κγ
- πορτοκάλι 1 τμχ
- καρύδια 120 γρ
- αμύγδαλα 80 γρ
- καρύδια 1 τμχ
- κρόκοι 1 τμχ
Συνηθίζεται να φτιάχνεται πριν από 1-2 ημέρες ανήμερα Χριστουγέννων. Την επιφάνειά του την στολίζουν με Σταυρό, ολόκληρα καρύδια με το τσόφλι, αμύγδαλα, στολίδια από την ζύμη με σχέδια φυλλαράκια, πουλιά, λουλούδια. Κόβεται από τον οικοδεσπότη ανήμερα Χριστουγέννων αφού το σταυρώσει και πει "Χρόνια πολλά και του χρόνου" και το μοιράζει σ' όσους παρευρίσκονται στο φαγητό. Φτιάχνεται και ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Λίγα μυστικά ακόμα Τη συνταγή μου την έδωσε μια φίλη, μου είπε ότι είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Έχω κάνει όμως κάποιες αλλαγές. Βγαίνει μαλακό ψωμί. Και του χρόνου με υγεία!...
Διάβασε τη συνταγή στο cookpad.com