202
Υλικά
- αλεύρι 500 γρ
- μαγιά νωπή 25 γρ
- μαγιά ξερή 12 γρ
- αυγά 2 τμχ
- κρόκοι 1 τμχ
- ζάχαρη 1 κσ
- μαχλέπι 1 κγ
- μαστίχα Χίου 0.33 κγ
- γαρύφαλλο 0.33 κγ
- αμύγδαλα -
- γλάσο βανίλιας -
Πέρυσι είχα δώσει συνταγή παραδοσιακής κρητικής βασιλόπιτας χωρίς μαγιά, με μπόλικα πορτοκάλια, που είχα κι εγώ πολλά χρόνια να τη φτιάξω. Όσοι τη δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Πολλοί όμως θέλουν στη βασιλόπιτά τους μυρωδιά από μαστίχα και μαχλέπι και τότε η καλύτερη επιλογή είναι συνταγή με μαγιά. Τούτη εδώ η συνταγή είναι μια βασιλόπιτα ανεβατή πολύ εύκολη σε σχέση με άλλες. Είναι η βασιλόπιτα που φτιάχνω τα περισσότερα χρόνια και μπορούν να την φτιάξουν ακόμη και εντελώς άπειρες με τη χρήση της μαγιάς νοικοκυρές. Δεν την λέω τσουρέκι γιατί η ζύμη της είναι πολύ αραιή σε σχέση με τη ζύμη του τσουρεκιού. Κολλάει αρκετά στα χέρια και δεν πλάθεται. Ίσως γι αυτό είναι ιδιαίτερα αφράτη τελικά. Όσες φορές την έχω φτιάξει – και τη φτιάχνω πολλά χρόνια- δεν μένει ψίχουλο....
Διάβασε τη συνταγή στο www.cretangastronomy.gr