56
Υλικά
- αραβοσιτέλαιο 260 ml
- χυμός πορτοκαλιού 150 ml
- ζάχαρη 60 γρ
- καρύδια 200 γρ
- μαγειρική σόδα 0.5 κγ
- μπέκιν πάουντερ 0.5 κγ
- κανέλα 1 κγ
- γαρύφαλλο 0.5 κγ
- φαρίνα 500 γρ
- ζάχαρη 550 γρ
- μέλι 200 γρ
- πορτοκάλι 2 φέτ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Νηστίσιμα γλυκά
Εντάξει, είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια! Εξάλλου, πάντα από μικρή άκουγα και τα δύο γλυκά αν και στο σπίτι φτιάχναμε πάντα μελομακάρονα. Μια φίλη με γιαγιά Μικρασιάτισσα μου τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα φοινίκια, που το όνομά τους σημαίνει "χουρμάδες" έχουν ζύμη με καρύδια, είναι λιγότερο σιροπιασμένα, με επιφάνεια πιο "ανώμαλη" λόγω των καρυδιών και τριφτή ζύμη λόγω της αλισίβας (δηλαδή του σταχτόνερου) που χρησιμοποιούσαν παλιότερα και που μετέπειτα αντικαταστάθηκε από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Κι όταν δεν τα σιρόπιαζαν, κάποιες νοικοκυρές τα γέμιζαν με μια γέμιση από ψιλοκομμένο καρύδι, μέλι και κανέλα.
Νηστίσιμα γλυκά
Εντάξει, είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια! Εξάλλου, πάντα από μικρή άκουγα και τα δύο γλυκά αν και στο σπίτι φτιάχναμε πάντα μελομακάρονα. Μια φίλη με γιαγιά Μικρασιάτισσα μου τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα φοινίκια, που το όνομά τους σημαίνει "χουρμάδες" έχουν ζύμη με καρύδια, είναι λιγότερο σιροπιασμένα, με επιφάνεια πιο "ανώμαλη" λόγω των καρυδιών και τριφτή ζύμη λόγω της αλισίβας (δηλαδή του σταχτόνερου) που χρησιμοποιούσαν παλιότερα και που μετέπειτα αντικαταστάθηκε από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Κι όταν δεν τα σιρόπιαζαν, κάποιες νοικοκυρές τα γέμιζαν με μια γέμιση από ψιλοκομμένο καρύδι, μέλι και κανέλα.
Διάβασε τη συνταγή στο tantekiki.blogspot.com