33
Υλικά
- χταπόδι 500 γρ
- πράσα 1 τμχ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- κρεμμυδάκια στιφάδου 16 τμχ
- ελαιόλαδο 60 ml
- δαφνόφυλλα 3 φύλλα
- θυμάρι 1 κλων
- κανέλα 0.5 τμχ
- μπαχάρι 3 τμχ
- σκόρδο 1 σκελ
- τοματοπελτές 70 γρ
- μαυροδάφνη 200 ml
- μηλόξιδο 40 ml
- μελιτζάνες 2 τμχ
- σκόρδο 0.5 σκελ
- φρέσκο κρεμμυδάκι 2 τμχ
- καυτερές πιπεριές 0.5 τμχ
- μαϊντανός 2 κλων
- ελαιόλαδο 20 ml
- μηλόξιδο 15 ml
Το χταπόδι στιφάδο είναι απ’ τους πιο νόστιμους νηστίσιμους μεζέδες καθώς συνδυάζει τη βαθιά γλύκα απ’ τα κρεμμυδάκια με τη μελωμένη σάλτσα κρασιού που τονίζουν τα απαραίτητα μπαχάρια, πάνω σε μια πρώτη ύλη με θαλασσινή νοστιμιά και σφρίγος. gr, αναρωτιόμουν πως θα ήτα ένας συνδυασμός μαγειρεμένου χταποδιού σε κόκκινη σάλτσα με πουρέ μελιτζάνας, προσομοιάζοντας την λογική του μνημειώδους πιάτου της πολίτικης κουζίνας, χουνκιάρ μπεγεντί. Επί τη ευκαιρία, υπάρχει ένα υπέροχο podcast με την ιστορία του χουνκιάρ μπεγεντί που έχει πολύ πλάκα και θα το βρείτε στο pod.
Διάβασε τη συνταγή στο caruso.gr