339
Υλικά
- πιπεριές Φλωρίνης 1 τμχ
- μελιτζάνες 250 γρ
- ντομάτα 500 γρ
- σκόρδο 3 τμχ
ΑΪΒΑΡΤο αϊβαρ (ajвар) ειναι μια πεντανοστιμη "αλοιφη" με καταγωγη απο την Σερβια. Η ονομασια του ομως, προερχεται απο την τουρκικη λεξη havyar, που σημαινει βεβαια χαβιαρι, δηλαδη παστά αυγα οξυρρυγχου. Τωρα τι σχεση μπορει να εχει το χαβιαρι με μια πιπεροσαλατα? Την λεξη αϊβάρ, την χρησιμοποιουσαν για το σπιτικα φτιαγμενο χαβιαρι, το οποιο εγινε πολυ δημοφιλης μεζες στα νοικοκυρια αλλα και στα εστιατορια του Βελιγραδιου. Γυρω στα 1890 ομως, η σπιτικη παραγωγη του χαβιαριου μποϋκοταριστηκε, και ετσι το περιφημο εδεσμα, αντικατασταθηκε απο μια πιπεροσαλατα...
Διάβασε τη συνταγή στο illaboratoriodimmskg.blogspot.com