89
Υλικά
- αρνί 1 κιλ
- συκωταριά τμχ
- ρύζι 270 γρ
- αμύγδαλα 0.5 φλ
- σταφίδες 0.75 φλ
- καρύδια 0.5 φλ
- φουντούκι 0.5 φλ
- κουκουνάρι 0.5 φλ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- κανέλα 1 τμχ
- μπαχάρι 10 κόκκοι
- ντοματοπελτές 1 κσ
- ζάχαρη 1 πρέζα/ες
- ελαιόλαδο 0.5 φλ
- αλάτι -
- πιπέρι -
- μαγειρικό λίπος 0.75 φλ
- αλάτι 1 κσ
- λεμόνι 1 τμχ
- καρότο 1 τμχ
- σκόρδο 3 σκελ
Στον τόπο καταγωγής μου τα Δωδεκάνησα, το γεμιστό αρνί ή κατσίκι αποτελεί απαράβατο έθιμο για το Πασχαλινό τραπέζι.Στην Κάρπαθο το ονομάζουμε βυζάντι ή ρυζάντι, καθώς ένα από τα κύρια συστατικά της γέμισης είναι το ρύζι. Μαζί με το ρύζι προστίθενται η συκωταριά, ξηροί καρποί, μπαχαρικά ή και φρέσκα μυρωδικά βότανα. Η μητέρα μου αντί της συκωταριάς επειδή δεν άρεσε σε όλους στην οικογένεια, έβαζε μοσχαρίσιο κιμά...
Διάβασε τη συνταγή στο syntageskardias.blogspot.com