106
Σε πολλά χωριά της Αχαΐας, και της υπόλοιπης Ελλάδας, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (αλλά και στις εορτές των Αγίων Νικολάου, στις 10 Μαΐου, και Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21), συνήθιζαν να πηγαίνουν στις εκκλησίες γλυκές Κουλούρες, που έφτιαχναν για ευλογία, αλλά και για το ομώνυμο έθιμο.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την περιφορά της εικόνας, σε πολλές περιοχές και συνοδεία καβαλάρηδων, ακολουθούσε αγώνας δρόμου με συμμετέχοντες νέους και νέες από το εκκλησίασμα, με έπαθλο για τον νικητή, μια Κουλούρα του Αγίου.
Σε κάποιες περιοχές οι κουλούρες έμπαιναν σε κλήρωση, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η εκκλησία, ενώ σε άλλες μοιράζονταν στους πιστούς ως ευλογία.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την περιφορά της εικόνας, σε πολλές περιοχές και συνοδεία καβαλάρηδων, ακολουθούσε αγώνας δρόμου με συμμετέχοντες νέους και νέες από το εκκλησίασμα, με έπαθλο για τον νικητή, μια Κουλούρα του Αγίου.
Σε κάποιες περιοχές οι κουλούρες έμπαιναν σε κλήρωση, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η εκκλησία, ενώ σε άλλες μοιράζονταν στους πιστούς ως ευλογία.
Διάβασε τη συνταγή στο faghta-giagias.blogspot.com