193
Υλικά
- μοσχαρίσια μάγουλα 2 τμχ
- ζωμός κρέατος 1 λτ
- κρασί 750 ml
- vinsanto 50 ml
- ξύδι βαλσαμικό 20 ml
- γαρύφαλλο 8 τμχ
- πιπέρι 8 κόκκοι
- σκόρδο 2 σκελ
- δεντρολίβανο 1 κλων
- κεδροκούκουτσα 8 τμχ
- καρότο 2 τμχ
- κρεμμύδια 2 τμχ
- δαφνόφυλλα 4 φύλλα
- κανέλα 2 τμχ
- ελαιόλαδο 60 ml
- αλάτι -
- πιπέρι -
Tα μοσχαρίσια ή βοδινά μάγουλα δεν είναι τα πραγματικά μάγουλα της αγελάδας ή του βοδιού, αλλά ο μυς του μάγουλου του κεφαλιού του ζώου, που είναι άπαχος (έχει ελάχιστο ως καθόλου λίπος και γι’ αυτό το λόγο) αρκετά σκληρός αλλά και χαίρει σοβαρής εκτίμησης από πολλούς (σοβαρούς) σεφ. Το συγκεκριμένο κρέας συγκεντρώνει αρκετό συνδετικό ιστό, ονόματι κολλαγόνο, το οποίο είναι υδατοδιαλυτό. Όταν λοιπόν, αυτό το πλούσιο σε κολλαγόνο μέρος του κρέατος μαγειρευτεί αργά και με υγρασία, το κολαγόνο διασπάται σε ζελατίνη. Γι’ αυτό και το πιάτο που προκύπτει έχει αυτή την χαρακτηριστική πλούσια και κάπως κρεμώδη σάλτσα, που μελώνει και δίνει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα σε νοστιμιά και υφή.
Διάβασε τη συνταγή στο www.pandespani.com