55
Υλικά
- αμύγδαλα 1 κιλ
- φύλλο κρούστας 1 κιλ
- βανιλίνη 5 τμχ
- κανέλα 1 κγ
- πορτοκάλια 0.5 τμχ
- ελαιόλαδο 350 γρ
- γαρύφαλλο -
- ζάχαρη -
- βανιλίνη 4 τμχ
- χυμός λεμονιού 4 σταγ
- πορτοκάλια 0.5 τμχ
Οπως τα κουκουτάκια που σας έδειξα πέρυσι, έτσι και ο μπακλαβάς που θα σας κεράσω σήμερα, είναι γλυκά που ετοίμαζε η γιαγιά μου η Χρυσάφω για τις γιορτές. Η ιδιαιτερότητα αυτού του μπακλαβά είναι ότι γίνεται με αμύγδαλα αντί για καρύδια που είναι το σύνηθες. Βλέπετε "όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα". Στην Αράχωβα έχουνε πολλές αμυγδαλιές, οπότε το συγκεκριμένο γλυκό το προσαρμόσανε στα δικά τους δεδομένα. Ετσι και η γιαγιά, έχοντας αμυγδαλιές, κράταγε αμύγδαλα για να τα χρησιμοποιήσει στο γιορτινό αυτό γλυκό. Η επιχείρηση "μπακλαβάς" για μένα έχει μία ευκολία και μία δυσκολία. Η ευκολία είναι ότι έχω τη χειρόγραφη συνταγή της γιαγιάς ... τα υλικά μόνο βέβαια, γιατι η γιαγιά ήξερε τι να κάνει και δεν χρειαζόταν να γράψει την "εκτέλεση". ...
Διάβασε τη συνταγή στο saborconna.blogspot.com