67
Υλικά
- αλεύρι πολυτελείας 100 γρ
- γάλα φρέσκο 65 ml
- μαγιά μπύρας 15 γρ
- αλεύρι πολυτελείας 450 γρ
- αυγά 3 τμχ
- γάλα φρέσκο 50 ml
- ζάχαρη 100 γρ
- ανθόμελο 20 γρ
- βούτυρο αγελάδος 150 γρ
- πορτοκάλια 1 τμχ
- λεμόνι 1 τμχ
- βανίλια 0.5 τμχ
- αλάτι 1 κγ
- γάλα φρέσκο -
- κρόκοι 3 τμχ
- ζάχαρη 75 γρ
- κορν φλάουρ 25 γρ
- βανίλια 0.5 τμχ
- κρόκοι 1 τμχ
- γάλα 2 κσ
- ζάχαρη άχνη -
- γκρανέλλα ζάχαρης -
Οι "βενετσιάνες" (veneziane) ειναι πεντανόστιμα αφράτα μπριοσάκια με επικάλυψη κρεμας ζαχαροπλαστικής, πασπαλισμένα με ζάχαρη και γρανέλλα ζάχαρης. Καθαρά ιταλικό παρασκεύασμα, με καταγωγή απο την βόρεια Ιταλία, διαδεδομένο όμως αρκετά και στο ιταλόφωνο καντούνι του Τιτσίνο (Ελβετία) και με άμεση συγγένεια με το πανεττόνε. Οι νοικοκυρές, πρίν προσθέσουν στην ζύμη του πανεττόνε τα αποξηραμενα φρούτα και τα canditi (ζαχαρωμένα κομμάτια φρούτων και εσπεριδοειδών), ξεχώριζαν μια ποσότητα με την οποία έφτιαχναν τις βενετσιάνες. Πράγματι, η ζύμη τους παραδοσιακά παρασκευάζεται με το φυσικό προζύμι και είναι ιδιαίτερα πλούσια και βουτυράτη. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να εξακριβώσουμε απο το που πήραν το όνομα τους, που φυσικά τις συνδέει άμεσα με την περιοχή του Βένετο, όπου όμως δεν αποτελούν μέλος της παραδοσιακής γαστρονομίας....
Διάβασε τη συνταγή στο illaboratoriodimmskg.blogspot.com