86
Υλικά
- αλεύρι 300 γρ
- ρυζάλευρο 200 γρ
- μπέκιν πάουντερ 2 κγ
- καστανή ζάχαρη 200 γρ
- μέλι 120 γρ
- αμύγδαλα 250 γρ
- φουντούκι 250 γρ
- καρύδια 120 γρ
- κουκουνάρι 50 γρ
- ξανθές σταφίδες 150 γρ
- σταφίδες μαύρες 30 γρ
- ζαχαρωμένες φλούδες 75 γρ
- ζαχαρωμένες φλούδες 100 γρ
- κουβερτούρα 200 γρ
- κανέλα 15 γρ
- μπαχάρι 5 γρ
- γαρύφαλλο 2 γρ
- κόλιαντρο 3 γρ
- μοσχοκάρυδο 3 γρ
- λικέρ πορτοκάλι 1 σφην
- espesso 1 φλιτζανάκι
Το pampepato, pampapato ή panpepato είναι ενα παραδοσιακό γλυκάκι, που το συναντάμε στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία (στην Sabina, Ciociaria, Umbria, Emilia-Romagna) και ειδικά στην Ferrara και στο Terni. Το όνομα του προέρεχεται απο το pane pepato, που σημαίνει "πιπεράτο ψωμί", υποδηλώνοντας την ύπαρξη των μπαχαρικών. Η αρχική μορφή του pampepato ήταν το ταπεινό panforte των μεσαιωνικών χρόνων (ακόμη και σήμερα ονομαστό το πανφόρτε της Σιένα) απο το οποίο διαφοροποιήθηκε με την προσθήκη των μπαχαρικών, που σιγά σιγά άρχισαν να καταφθάνουν απο την Ανατολή αλλά και του κακάο....
Διάβασε τη συνταγή στο illaboratoriodimmskg.blogspot.com